Gezondheidszorg in Italië: Coronavirus en daarbuiten

By maart 26, 2020
Gezondheidszorg in Italië

Kunnen we Italië nog steeds beschouwen als een van de gezondste landen op het gebied van de haard? U bent het er misschien niet mee eens, maar we denken het toch zeker. Hier is waarom.

Italië heeft één van de hoogste levensverwachtingen op aarde

Je zou kunnen weten dat de gemiddelde Italiaan drie jaar langer leeft (82,9 jaar) dan de gemiddelde Amerikaan, bijvoorbeeld om drie belangrijke redenen.

  • Een groot deel van de goede Italiaanse gezondheid wordt toegeschreven aan het Mediterraanse dieet, dat rijk is aan onbewerkte levensmiddelen, groente en fruit en olijfolie, alsook regelmatig maar met mate rode wijn. Het is door Unesco tot Immaterieel Cultureel Menselijk Erfgoed verklaard. Het is een feit dat Italianen fysiek in betere vorm zijn dan Australiërs, Britten, Amerikanen en Canadezen om er maar een paar te noemen. En de hele wereld erkent dat Italië de grootste exporteur van hun eigen keuken ter wereld is.
  • Italië heeft ook zijn klimaat mee, vooral in de centrale en zuidelijke delen van het land. Gezondheidsproblemen die vooral ouderen treffen, zoals artritis, reuma, bronchitis en longontsteking, worden geminimaliseerd door het prettige Mediterrane klimaat.
  • Bovendien helpt het langzamere levensritme van Italië vergeleken met andere Westerse landen tegen stress en veel andere fysieke schade die hierdoor veroorzaakt wordt.

In het merendeel van de gevallen treft het coronavirus oudere mensen met meer geweld, vooral degenen die door andere ziekten worden getroffen. Gezien hun hoge aantal in de Italiaanse bevolking is het aantal sterfgevallen helaas ook hoger dan in andere landen. Maar we kunnen nog steeds beweren dat het Italiaanse gezondheidssysteem nog steeds een van de beste is, zoals Bloomberg beweert in zijn Healthiest Country Index 2019. Denkt u maar eens dat Italië volgens het recente verslag “State of Health in the UE” – het gezamenlijke werk van de OESO en de Europese waarnemingspost voor gezondheidszorgstelsels en -beleid, in samenwerking met de Europese Commissie – vijf jaar na de diagnose de hoogste percentages kankerpatiënten in de Europese Unie heeft, wat neerkomt op 90 procent in vergelijking met een EU-gemiddelde van 87 procent. Met name het percentage borstkanker op het schiereiland bedraagt 86 % tegenover 83 %; voor darmkanker bedraagt het 64 % tegenover 60 % en voor longkanker bedraagt het 16 % tegenover 15 % voor Europa als geheel.

Merk ook op dat, hoewel Italië na China nog steeds het hoogste aantal infecties heeft – dit zou het gevolg kunnen zijn van het hoge aantal tests dat het land sinds het begin heeft uitgevoerd – dit langzamer gebeurt dan in andere landen zoals Spanje of de Verenigde Staten, waar het aantal positieve mensen zeer snel groeit.

Wat kan je verwachten van gezondheidszorg in Italië?

Hoe werkt het?

Normaal gesproken alle Italiaanse burgers en buitenlandse inwoners van Italië genieten betere zorg, dus ze hebben bijvoorbeeld recht op gratis of zeer goedkope gezondheidszorg van het nationale zorgstelsel, wat bekend staat als het Servizio Sanitario Nazionale. Dus als je voor langere tijd in Italië gaat wonen, is het verstandig om je in te schrijven bij het SSN.

Maar maak je geen zorgen, want alle mensen die het land bezoeken kunnen gratis gezondheidszorg verwachten als ze een ongeluk krijgen of plotseling ziek worden in Italië.

Omdat wachttijden voor sommige medische procedures soms lang kunnen zijn, kiezen veel Italianen soms ook voor particuliere gezondheidszorg, zodat ze snel een specifieke behandeling ontvangen.

Inwoners van Europa kunnen het best een gratis EHIC-kaart aanvragen voordat ze door Europa reizen, om alle kosten van een noodgeval te dekken, inclusief een repatriëring naar hun vaderland indien nodig.

Mensen die geen Europees burger zijn kunnen het best een internationale zorgverzekering kopen voordat ze naar Italië reizen, die de hele periode van je verblijf in de bel paese dekt.

Zelfs in deze kritieke situatie is het goede nieuws voor iedereen in Italië dat er voor iedereen hulp wordt geboden.

Hoe zit het met de Italiaanse standaard voor medische zorg tijdens het Coronavirus?

Veel ziekenhuizen zijn omgebouwd tot Codiv-ziekenhuizen. Dit betekent dat er naast de standaardziekenhuizen ook andere ziekenhuizen zijn waar alleen en uitsluitend viruspositieve patiënten worden behandeld om elke mogelijkheid van besmetting tussen hen uit te sluiten.

Ten tweede zijn veel gebouwen omgebouwd tot Covid-ziekenhuizen en zijn er in februari en maart veel nieuwe ziekenhuizen bijgekomen.

Bovendien is in enkele dagen tijd ook de intensieve therapie in Italië gestegen van 5.300 naar meer dan 8.000 bedden op de intensive care (+64%). Hetzelfde is gebeurd met bedden in de pneumologie en de infectivologie die van 6.625 naar 26.169 eenheden zijn gegaan.

Een reeks van textiel- en productiebedrijven hebben hun productie samengebracht om het Coronavirus te bestrijden, zodat ze beginnen met de productie van gelaatsmaskers en medische kledij. Ook Ferrari bijvoorbeeld ligt op schema voor de productie van beademingsapparatuur.

U moet zich dus geen zorgen maken over uw gezondheid op uw volgende reis naar Italië.